2 Haziran 2012 Cumartesi

Gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye

Madem bu blog linkleri, bilgileri unutmayayım, çabuk bulayım diye var, öyleyse biyoloji dışı bir bilgiyi de yerleştirebilirim.

Bugünün sitesi, OECD - Daha iyi yaşam indeksi; http://www.oecdbetterlifeindex.org/ Türkiye şurda irdelenmiş; http://www.oecdbetterlifeindex.org/countries/turkey/

Sitenin Türkçesi yok. Google Translate denenebilir ama karmaşık cümleleri, ara cümle içeren veya parantezli cümleleri kötü çeviriyor.

Kendimce özetim aşağıda. Facebook'tan kopyaladığım için büyük-küçük harf şeysine dikat edilmemiş olabilir :/


‎1- türkiyede ortalama bir birey yılda, OECD ülkelerinin ortalaması olan 22 387 amerikan dolarından az kazanıyor.

‎2- en zenginle en fakir arasında büyük bir boşluk var. nüfusun %20sini oluşturan en zengin kısmı, %20sini oluşturan en fakir kısmından 8 kart daha fazla kazanıyor.

‎3- 15-64 yaş arasındaki bireylerin %46sının maaşlı bir işi var, OECD ülkelerinde bu %66. erkeklerin yüzde %67 maaşı bir işte çalışırken, kadınlarda bu oran %26. türkiyede insanlar yılda ortalama 1877 saat çalışıyor, bu oecd ülkelerinin ortalaması olan 1749 saatten epey fazla. çalışanların %43sinin çok uzun çalışma saatleri var.

‎4- 25-64 yaş arası bireylerin %33ü lise ve eşdeğer okullardan mezun, bu OECD ortalamasından (%74) çok daha düşük. Erkeklerin %35, kadınların ise %26sı lise ve dengi okullardan mezun. bu fark, OECD ülkelerine göre daha fazla. eğitimin kalitesine bakarsak, PISA (uluslararası öğrenci değerlendirme programı)'nın yaptığı "okuduğumuzu anladık mı", matematik, fen testinden öğrenciler ortalama 455 ile 497 olan OECD ortalamasından düşük. kızlar oğlanlardan 15 puan daha fazla almış, OECD ortalaması 9.

‎5- türkiyede ortalama yaşam 74 yıl, OECD ortalamasından 6 yıl düşük. Bu kadınlarda 77 yılken, erkeklerde 72 yıl. atmosferik PM10 (ciğerlere zarar veren havadaki kirletici partikül) seviyesi 37 miligram/litreküp. bu oranın OECD'de 22 mg/l^3 olduğunu düşünürsek epey fazla çıkıyor (ek bilgi: her nefes alışın 0.8-1.2 litre arası). ayrıca türkiyede su kalitesi OECD ülkelerinden daha düşük, halkın %65i su kalitesinden memnun olduğunu söylüyor, bu oran OECD'de %85.

‎6- yurttaş katılımı ve toplumsal duyarlılık konusunda, -ek bilgi, türkiyenin toplamda 0 aldığı tek parametre, bizden sonra gelen kore ise 4.4 ile sondan ikinci- türkiyedeki insanların %69u ihtiyacı olduğu anda kime güvenebilceklerini bildiklerini söylemiş. bu OECD ülkelerinde bu oranın %91 olduğu düşünülürse neden toplamda 0 aldığımız anlaşılabilir. halkın devlete olan güveni ve toplumsal yurttaş katılımı geçen seçimlerde %83dü, OECD ortalaması %73.

7- genel olarak, türkler -türkiye vatandaşları olmasın?- hayatlarından az memnun. %56, ortalama bir günde daha olumlu deneyimlerinin (mutluluk, rahatlama hissi vs) olumsuz deneyimlerinden (üzüntü, sıkıntı, acı vs) daha fazla olduğunu söylüyor, OECD için bu oran %72.



Özetle; Türkiye bir çok ülkeden daha mutsuz, daha kötü şartlarda yaşıyor. Ancak devlete olan güvene baktığımızda ve yıllardır (sadece son iki üç seçim değil, öncesinde de) Türkiye kalite bakımından yerinde (tamam bi çıkıp bi düşüyor olabilir) sayıdığı halde, belki bu yüzden, ne kadar kötü durumda olduğunun farkında değil.

0 yorum:

Yorum Gönder